Yazıda değinilen başlıklar:
1. Fizik tedavi nedir ne işe yarar?
2.Fizik tedavi hangi durumlarda uygulanır?
3. Fizik tedavi teknikleri
4. Fizik tedavi seansı nasıl ilerler?
5. Evde fizik tedavinin farkı nedir?
6. Evde fizik tedavi hizmeti veren kurumlar
7. Şehir şehir evde fizik tedavi kurumları
Evde fizyoterapi kas ve eklem yapılarının hareket becerisini sağlıklı bir konuma getirmeyi sağlayan ve bilimsel olgulara dayanan bir evde sağlık hizmeti türüdür.
Bu yazıda hangi sağlık koşulları için fizik tedavi uygulamalarına başvurulduğunu, fizyoterapinin çeşitlerini ve son olarak da evde fizik tedavi sisteminin nasıl uygulandığını ve Türkiye'de şehirler bazında evde fizik tedavi hizmeti veren kurumları ele alıyoruz.
Fizik tedavi nedir ne işe yarar?
Dünya Sağlık Örgütü, Fizik Tedavi'nin önemini vurgulamak ve toplumsal bir duyarlılık oluşturmak amacıyla 1996 yılında 8 Eylül tarihini Dünya Fizik Tedavi günü ilan etti. Dünya çapında bir "günü" olan fizik tedavi neden bu kadar önemli peki? Bu soruyu yanıtlamak için fizyoterapinin ne olduğunu ve ne işe yaradığını kısaca hatırlamak yeterli olacaktır. Fizyo terapi her yaşta insanın kas ve eklem problemleri nedeniyle yaşayabildiği hareket sorunlarını aşmasına yardımcı olan ve kişinin gündelik işlevsel hareketlerini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmesini hedefleyen bir tedavi yöntemidir.
Yani kısaca söyleyecek olursak fizyoterapi kas ve eklem yapısının gündelik yaşamı sekteye uğratmayacak şekilde işlemesini sağlayan bir tedavi biçimidir.
Fizik tedavi hangi durumlarda uygulanır?
• Fizik tedavi bir yandan çeşitli hastalık ve patolojilere karşı etkili diğer yandan da olası sakatlanmalara karşı önleyici bir uygulamadır.
• Kas ağrıları: Kas katılıklarına ve ağrılarına iyi gelir, kan dolaşımını arttırır bu sayede ağrı kesici kullanım ihtiyacını azaltır.
• Artrit: Eklem sıkışmalarını rahatlatır ve kasa kan akışını arttırır böylece kişinin hareket kabiliyetini güçlendirir. Aynı zamanda kas gücü kazanımı sağlar. Fizik tedavi egzersizlerinin zorluğu kişinin sağlık koşulları ve yaşına göre belirlenir.
• Readaptasyon: Readaptasyon ya da reedükasyon denen süreçler ciddi bir kaza geçirmiş ya da tıbbi bir komplikasyon yaşayan hastanın rahat etmesini sağlar. Fizyoterapistler kardiyak ve pülmoner rehabilitasyon yöntemleriyle kas gücünü arttırmayı, beden fonksiyonlarının sağlıklı bir hale gelmesini ve kan dolaşımını düzenlemeyi hedefler.
• Yaşa bağlı sağlık sorunları: İleri yaşla birlikte oluşabilien sağlık sorunlarının daha konforlu bir şekilde geçirilmesini hedefler ve kişiye yaşadığı tıbbi komplikasyona rağmen maksimum yaşam konforu sağlar.
• Denge sorunları: Fizik tedavi, kas kullanımı ve kas güçlendirme seansları yardımıyla kişinin yaşadığı denge güçlüklerini azaltır.
• Düşme nedenli sakatlanma: Beden koordinasyonunu ve denge unsurlarını kuvvetlendiren fizyoterapi seansları özellikle eklem ve kas kütlesinin zayıfladığı ileri yaşlarda kişinin beden kontrolünü sağlamlaştırdığından sakatlanmalarla sonuçlanabilen düşme riskini azaltır.
• Ameliyatı önler: Kimi durumlarda fizik tedavi seanslarının sağladığı iyileşme kişinin ameliyat olmasını engelleyebilmekte, yani ameliyata gerek kalmadan iyileşme göstermisini sağlamaktadır.
Fizik tedavi teknikleri
Fizik tedavi seansları sırasında çeşitli teknikler uygulanabilmektedir. Bunlar sırasıyla
• Terapötik masaj yöntemi: Yumuşak dokunun masaj yoluyla hareket ettirilmesi kasların gevşemesine ve şişkinlik bulunan bölgelerde şişliğin azalmasına yardımcı olur. Kan dolaşımını da destekleyen masaj eklem ve kas zedelenmelerindeki acıyı hafifletir.
• Ultrason: Yüksek frekanslı ses dalgaları hücresel faaliyeti ve kan dolaşımını tetikleyerek derin doku yaralarını tedavi etmek için kullanılır. Yöntemin amacı acıyı hafifletmek ve tedavi sürecini hızlandırmaktır.
• Elektroterapi: Fizyoterapist hastanın sorunlu bölgesine elektrotlar aracılığıyla elektrik akımı verir. Akım kasların gerilmesini sağlar. Bu yöntem lazer ve ultrason uygulamalarılya birlikte kullanılabilmektedir.
• Termoterapi ve kriyoterapi: Kas sıkışması durumlarında uygulanan ısı ve soğuk uygulamalardır. Termoterapide uygulama sıcak torbalarla kriyoterapide ise buz torbalarıyla gerçekleştirilir.
Fizik tedavi seansı nasıl ilerler?
İlk seansta fizyoterapist hastanın sağlık koşulunu ve şikayetini değerlendirir. Bu değerlendirmenin yapılması için terapist hastadan çeşitli hareketler yapmasını isteyebilir. Bu sayede terapist hastanın hangi hareketlerde ne derece zorlandığını ve hanstanın bedenin nerelerinde ya da hangi kas gruplarında sorun olduğunu anlayabilir.
Yine ilk seans sırasında fizyoterapist hastanın genel sağlık koşullarını varsa alerjilerini ve fobilerini öğrenir. Bu bilgiler tedavi seanslarında kullanılacak yöntemlerle hastanın uyumlu olup olmadığını belirlemek açısından önemlidir.
Hastanın şikayetler ve genel durumuna göre ilk seansta masaj uygulaması, gerinme egzersizleri ve lazer ve ultrason gibi teknolojik yöntemler kullanılabilir. Elektro ve hidroterapi de yine hastanın şikayetine bağlı olarak kullanılabilen yöntemlerdir.
Evde fizik tedavinin farkı nedir?
Evde fizik tedavi ile hastane ya da klinikte fizik tedavinin başlıca farkı evde tedavide tüm tedavi sürecinin hastanın evinde gerçekleştirimesidir. Hidroterapi ya da elektroterapi gerekmeyen durumlarda mobil sağlık ekipleri tıbbi ichazlarını da yanlarında getirerek hastanın evinde seans uygulamasını yapabilmektedirler. Kısacası evde fizik tedavi hastanede ya da klinikte tedaviye kıyasla muazzam bir konfor sağlar. Zaten hareket etmekte zorlanan, sakatlanmış ya da ağrı içindeki hasta rahatını bozmadan olduğu yerde tedavi seansının kendisine gelmesini bekler.
Türkiye'nin birçok şehrinde evde fizik tedavi hizmeti sunan birçok sağlık kurumu bulunmaktadır. Hastanın yaşadığı şehirde hangi kurumların bu hizmeti verdiğini öğrenmek için evde fizik tedavi hizmeti veren kurumları görüntülemek için tıklayın.
Evde fizik tedavi hizmeti veren kurumlar
Evde fizik tedavi hizmetini özel hastaneler, klinikler ve sağlık kabinleri kendi kadrolu fizyoterapistleri ya da anlaşmalı oldukları fizyoterapistler aracılığıyla vermekteler. Hizmetinden yararlanmak istediğiniz kuruma adresinize yönlendirecekleri fizyoterapistin kadrolu çalışanları olup olmadğını ve daha da önemlisi eğer henüz Fizik Tedavi Raporunuz yoksa ve muayene olmak istiyorsanız gelecek kişinin tanı koyma yetkisi olup olmadığını sormalısınız. Fizyoterapistlerin tanı koyma yetkisi ve evde muayene konusuyla ilgili detaylı bilgi için tıklayın.
Şehir şehir evde fizik tedavi kurumları
• Adana
• Ankara
• Antalya / Alanya
• Balıkesir
• Bursa
• İzmir
Ege'de özellikle İzmir şehrinde ev ortamında fizyoterapi görmek için bir çok özel sağlık kurum seçeneği bulunmaktadır.
Bu sağlık kurumlarının detaylı bilgilerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
• İstanbul
Akademi Sağlık Evde Sağlık Hizmetleri
• Kocaeli
• Mersin
• Samsun
Evde fizik tedavi hizmeti veren tüm kurumları görüntülemek için tıklayın.