top of page

Evde sağlık hizmeti türleri ve personeli

Yazıda değinilen başlıklar:

1. Evde sağlık hizmetlerinin alt grupları nelerdir?
2. Evde sağlık hizmetleri personeli

Hastaların ev ortamında çok boyutlu sağlık hizmetlerinden yararlanması Evde Sağlık Hizmetleri adı altında ele alınmaktadır. Evde sağlık hizmetlerinin içinde tıbbi sağlık hizmetleri, bakım ve refakat hizmetleri ve bu hizmetlerin takibinin yapılması bulunmaktadır. Burada önemli olan husus, bakım ve refakat hariç, söz konusu sağlık hizmetlerinin sağlık ekipleri ve doktor, hemşire, fizyoterapist, psikolog gibi uzman sağlık çalışanlarınca yürütülmesidir.

background_evde_bakim_art_edited.jpg

İlgili kurumlar

Acıbadem Mobil

Acıbadem Mobil

Memorial - Evde Bakım

Memorial - Evde Bakım

TÜRYAK

TÜRYAK

İlgili diğer yazılar

Evde bakım nedir ve kimin ihtiyacı vardır?

Evde bakım nedir ve kimin ihtiyacı vardır?

Fonksiyonel tıp nedir?

Fonksiyonel tıp nedir?

Tazelenme Üniversitesi

Tazelenme Üniversitesi

Evde sağlık hizmetlerinin alt grupları nelerdir?


Evde sağlık hizmetlerini genel anlamda altı başlık altında ele alabiliriz:


- Evde koruyucu bakım

Evde koruyucu bakım hizmeti hastanın sağlık sorununun basit bir tedavisinin gerçekleştirilmesi ve olası komplikasyonların önüne geçmeyi amaçlayan bakım hizmetidir.


- Evde tanı koyucu bakım

Bu bakım türü dahilinde tetkik ve tanı cihazları hastanın bulunduğu eve getirilir ve hastanın tetkiki sonrasında hastaya bir tanı konur.


- Evde tedavi edici bakım

Bu bakım türü genelde hastaneden taburcu edilen hastanın tedavi sürecine, özellikle yoğun bakım sonrası, hasta yakınlarının dahil edilmesini amaçlayan bir evde bakım türüdür. Tedavi süresine hastalık ve tedavi konusunda bilgilendirilen hasta yakınları da eklenirler.


- Evde rahabilitasyon amaçlı bakım

Rehabilitasyon yani iyileşme hastanın hastane sonrası iyileşme sürecinin sağlıklı ve etkili bir biçimde evde yürütülmesini amaçlayan bakım türüdür.


- Evde uzun süreli bakım

Kronik hastalığı olan yaşlı bireyler bu bakım türünden yararlanmaktadırlar. Bu bakım türü kapsamında özel bir hasta bakıcıyla ya da hasta bakım hizmeti veren özel bir sağlık kurumuyla anlaşılır. Yatılı, vardiyalı, dönüşümlü gibi seçenekleri bulunmaktadır.


- Evde hospis bakım

En kapsamlı ve ağır bakım türü denilebilecek hospis bakımın bir diğer adı da palyatif bakımdır. Hospis bakımın amacı tedavi etmek değil ancak terminal safhada olan hastanın şikayetlerini ve ağrılarını olabildiğince dindirebilmeyi sağlamaktır.


Evde sağlık hizmetleri personeli


Evde sağlık hizmetleri oldukça kalabalık bir ekip tarafından verilmektedir. Her bir uzmanın sorumluluğu ve alanı farklıdır. Tedavi sürecine dahil olup olmayacağı hastanın gereksinimlerine göre değişmektedir.


- Doktorlar

Evde sağlık hizmeti kapsamında doktorun birincil görevi evinde tedavi edilen ya da bakılan hastanın tedavi ya da bakım sürecini organize etmektir. Bir başka deyişle evde bakım doktoru tedavi protokollerinin organizatörüdür.


- Hemşire

Evde hemşire hizmeti kapsamında genel hemşirelik uygulamaları ve toplum sağlığı ilkeleri bulunmaktadır.


- Fizyoterapist

Evde fizyoterapi tedavisi hastanın kas gücünü arttırıcı, denge meziyetini pekiştirici tedavi uygulamalarından oluşmaktadır.


- Psikologlar

Görevleri eğer varsa hastanın ruh ve sinirsel sorunlarını çözmektir.


- Beslenme uzmanı

Beslenme uzmanı hastaya, hastalığı da dikkate alarak özel bir beslenme planı düzenler ve hastanın sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmesini sağlar.


- Uğraşı terapisti

Hastanın günlük yaşam becerilerini arttırmayı hedefler ve bu doğrultuda hastaya bir takım egzersiz ve alıştırmalar yaptırır.


- Konuşma terapisti

Hastalık nedeniyle konuşma yetisi ya da iletişim becerileri kısıtlı hastaların iletişim kurmalarını sağlar ve hastayı tedavi süreci hakkında bilgilendirir.


- Evde hasta bakıcı refakatçi

Doktor ve hemşirenin yönlendirme sınırları içerisinde hastaya kişisel bakım, hareket yardımı, ilaç alımı gibi konularda destek olan kişidir.


- Aile fertleri

Tedavi ekibinin önemli bir aktörüdür. Aile fertlerinin hastalık hakkında bilgilendirilmesi, hatta gerekiyorsa temel de olsa, yakınlarının hastalığı hakkında bir eğitim almaları, tedavi ekibinin diğer aktörleriyle iyi bir iletişim kurmaları tedavi sürecinin olumlu bir şekilde seyretmesi açısından önemlidir.

bottom of page