top of page

Alzheimer belirtileri nelerdir?

Yazıda değinilen başlıklar:

1. Gündelik yaşamı etkileyen hafıza sorunları
2. Problem çözmede ve plan yapmakta zorlanmak
3. Alışıldık işleri yapmakta zorlanmak
4. Zaman ve mekan algı sorunu
5. Görsel veriyi anlamlandırma ve mekansal ilişki kurma zorluğu
6. Sözcük kaynaklı konuşma yazma zorluğu
7. Nesnelerin mekan ilişkisi
8. Akıl yürütme becerisinin zayıflaması
9. Sosyal yaşamdan çekilme
10. Ruh hali ve kişilik değişikliği

Hafızanın yavaş yavaş zayıflamasına yol açan Alzheimer bir beyin rahatsızlığıdır. Hafızayla ilişkili günlük yaşamı etkileyen şikayetler Alzheimer'dan kaynaklanabildiği gibi çeşitli demans türlerinden de kaynaklanıyor olabilir. Aşağıda sıraladığımız belirtilerden bir ya da daha fazlasından şikayetçiyseniz bu durumu ihmal etmeden doktorunuzla görüşmeniz de fayda olacaktır.

background_evde_bakim_art_edited.jpg

İlgili kurumlar

90 Fit

90 Fit

Hasta ve Yaşlı Bakımı

Hasta ve Yaşlı Bakımı

Akıllıhanem

Akıllıhanem

İlgili diğer yazılar

Demans hastasının giydirilmesi

Demans hastasının giydirilmesi

Bunamayı engelleyebilir ya da yavaşlatabilir miyiz?

Bunamayı engelleyebilir ya da yavaşlatabilir miyiz?

Demans hastaları için faydalı aktiviteler

Demans hastaları için faydalı aktiviteler

Gündelik yaşamı etkileyen hafıza sorunları


Alzheimer'ın, özellikle ilk aşamalarında, en belirgin semptomlarından biri yeni öğrenilen bilginin akılda tutulamamasıdır. Önemli olayları ya da tarihleri unutmak, defalarca aynı soruları tekrar etmek de önemli Alzheimer belirtileri arasındadır.


Problem çözmede ve plan yapmakta zorlanmak


Demansın belirtilerinden biri de plan yapmakta, yapılan plana uymakta ve rakamlarla ilgili işleri çözmekte yaşanan zorluklardır. Bunlara örnek olarak faturaların takibi ya da belirli bir yemeği hazırlamak gibi aşama aşama izlenerek yapılan bir işlemin yapılmasında her zamankine oranla yaşanan zorluk ve yavaşlık verilebilir.


Alışıldık işleri yapmakta zorlanmak


Alzheimer hastaları çoğunlukla gündelik işleri yapmakta zorlanırlar. Alışveriş listesi hazırlamak, gitmeye alışık oldukları bir mekana gitmek, çok iyi bildikleri bir oyunun kurallarını hatırlamak bu gibi zorluklar için verilen örenklerdendir.


Zaman ve mekan algı sorunu


Alzheimer hastasının zaman ve mekan algısında belirli aksaklıklar meydana gelir. Kişi günün tarihini, hangi mevsimde olunduğunu, bulunduğu mekanın neresi olduğunu ve oraya nasıl geldiğini hatırlamakta zorlanır.


Görsel veriyi anlamlandırma ve mekansal ilişki kurma zorluğu


Alzheimer kimi kişilerde görsel veriyi anlamlandırma zorluğu olarak kendini belli eder. Bu kişilerde okuma ve denge problemleri de görülmektedir. Aynı zamanda mesafe, renk ve açık-koyu yani kontrast algıları da etkilendiğinden bu kişiler araba kullanmakta zorlanırlar.


Sözcük kaynaklı konuşma yazma zorluğu


Alzheimer hastaları gündelik konuşmaları takip etmekte zorlanırlar. Hasta konuşma esnasında ansızın susup kalabilir ya da tekrar tekrar aynı şeyleri söylemeye başlayabilir. Kişi bu durumda konuşmayı nasıl sürdüreceğini bilmiyordur. Alzheimer hastası sözcük dağarcı konusunda zorlandığından gündelik, sıradan nesnelerin isimlerini dillendirmekte zorlanır ya da bunları karıştırır.


Nesnelerin mekan ilişkisi


Alzheimer hastası sıklıkla nesneleri alışıldık dışı yerlere bırakır ve sözkonusu nesneyi nereye koyduğunu unutur. Yaygın olarak, hastalığın ileri aşamalarında, çevresindekileri hırsızlıkla suçlamalarının başlıca nedeni budur.


Akıl yürütme becerisinin zayıflaması


Kişinin akıl yürütme ya da karar mekanizmalarında belirgin değişiklikler ortaya çıkar. Bu becerilerin zayıflaması ya da değişmesiyle birlikte kişinin para işlerinde herzamankinden çok daha dikkatsiz davrandığı, giyim kuşamındaki ya da kişisel bakımındaki özenin belirgin bir şekilde değiştiği gözlemlenebilir.


Sosyal yaşamdan çekilme


Zamanla Alzheimer hastasının dil ve iletişim becerileri zayıflar. Bunun sonucunda kişi bir zamanlar çok keyif aldığı birlikteiliklerden, sosyal faaliyetlerden koparak içe kapanır. Kişi hastalık öncesi çok sevdiği ve iyi yaptığı sosyal ilişki biçimlerini sürdürmekte zorlanır.


Ruh hali ve kişilik değişikliği


Alzheimer kişinin ruh halini ve kişiliğini değiştirebilen bir hastalıktır. Kişi hastalığın etkisiyle hiç olmadığı kadar kaygılı, dalgın, kötümser, ürkek ya da endişeli bir kişilik profili çizebilir.

bottom of page