top of page

Ginkgo şanını hak ediyor mu?

Yazıda değinilen başlıklar:

1. Ön bilgi
2. Ginkgo hakkında araştırmalar
3. Ginkgo yararlı mıdır?
4. Ginko zararlı mı?

Binbir faydası olduğu iler sürülerek pazarlanan, bitkisel takviyeler piyasasının tartışmasız starı Ginkgo Biloba hafıza kaybı, stres gibi faktörlere gerçekten iyi geliyor mu?

background_evde_bakim_art_edited.jpg

İlgili kurumlar

Silifkesepeti

Silifkesepeti

Koru Hastanesi

Koru Hastanesi

Tekerlekli Sandalye Dünyası

Tekerlekli Sandalye Dünyası

İlgili diğer yazılar

Evde bakım hizmeti veren hasta bakıcı

Evde bakım hizmeti veren hasta bakıcı

Zencefil: Latince adı Zingiber

Zencefil: Latince adı Zingiber

Yaşla birlikte edinilmesi gereken alışkanlıklar

Yaşla birlikte edinilmesi gereken alışkanlıklar

Ön bilgi


Ginkgo günümüzde yaşamakta olan en yaşlı ağaç türlerinden biridir. Geleneksel Çin tıbbında yeri büyüktür. Zamanında kraliyet ailesinin fertlerine halsizliğe karşı ginkgo verilmiştir. Ginkgo ayrıca astım, bronşit, böbrek ve mesane rahatsızlıklarında kullanılmıştır.


Günümüzde ginkgo yapraklarından elde edilen Ginkgo Biloba ekstratı özellikle demansa, görme sorunlarına, daralan damarlardan ötürü ara sıra belirlen topallamaya ve kulak çınlaması gibi sağlık sorunlarına iyi geldiği var sayıldığı için kullanılmaktadır.


Piyasada ginkgo tablet, kapsül, ekstrat ve çay biçimlerinde bulunmaktadır. Ayrıca kozmetikte de kullanılmaktadır.


Ginkgo hakkında araştırmalar


Ginkgonun sağlık üzerindeki etkilerini, risklerini inceleyen sayısız araştırma yürütülmüştür. Bunlardan en önemlisi, 72 ila 96 yaş arasında 3069 kişinin katıldığı ve altı yıl boyunca gözlemlendiği akademik çalışmadır.

Ginkgo yararlı mıdır?


Yürütülen sayısız araştırma sonucunda ginkgonun herhangi bir sağlık koşulunu düzeltme anlamında olumlu bir etkisi olduğuna dair kesin tek bir kanıt bile bulunamamıştır. 3000 küsur yetişkinin katıldığı Ginkgo Hafıza Değerlendirme Araştırmasının sonuçlarına göre ginkgonun demans ya da bilişsel zayıflamayı önleme ya da yavaşlatma gibi bir etkisi saptanmamıştır. Sağlıklı bireylerde ginkgonun hafızayı kuvvetlendirdiğine, kan basıncını arttırdığına, intermitant klodikasyona, kulak çınlamasına, yaşa bağlı sarı nokta hastalığına, kalp krizi riskine ya da başka bir koşula iyi geldiğine ilişkin kuvvetli delil bulunamamıştır. Halihazırda sürdürülmekte olan çalışmalar ginkgonun diyabete iyi gelip gelmediğini araştırmaktadır.


Ginko zararlı mı?


Makul dozlarda alındığında ginkgo sağlıklı yetişkinler için gözlemlenmiş herhangi bir tehlike teşkil etmiyor. Ginkgonun yan etkileri baş ağrısı, mide bozukluğu ve alerjik cilt reaksiyonlarıdır. İleri yaştakiler, belirli bir kanama riski taşıyanlar ve hamilelerin kanama riskini arttırma olasılığı bulunduğundan ginkgoya temkinli yaklaşmaları gerekmektedir. 2013 yılında kemirgenler üzerinde yürütülen iki yıllık bir araştırma sonucunda ginkgo verilen kemirgenlerin böbrek ve tiroid kanseri geliştirme riskinin arttığı gözlemlendi. Araştırmalar ginkgonun kan seyreltici anti koagülan gibi konvansiyonel bazı ilaçlarla etkileşime girebildiğini göstermiştir. Taze (çiğ) ya da kavrulmuş ginkgo tohumu yemek zehirleyebildiği gibi ciddi yan etkiler de oluşturabilmektedir.

bottom of page