top of page

İleri yaştakiler için meditasyon

Yazıda değinilen başlıklar:

1. Meditasyon yapamak zor mudur?
2. Meditasyon nedir?
3. Meditasyonun yaşlılara yararları
4. Meditasyon yapmayı öğrenmek
5. Meditasyon araçları

Kaygılarımızdan kurtulup rahatlayarak, yalnızca içinde bulunduğumuz anı algılamak, nefes alıp verdiğimizi duyumsamak, kulağa yapması kolaymış gibi gelse de erişmesi oldukça zor bir durumdur. Gündelik kaygılarımızın güdümünde kendimizi dinleme fırsatını çoğu kez farkında bile olmadan geri çeviririz.

background_evde_bakim_art_edited.jpg

İlgili kurumlar

Mindfulness Hareketi

Mindfulness Hareketi

Özel NTS Medi Care

Özel NTS Medi Care

MGS

MGS

İlgili diğer yazılar

Yalnız yaşayan yaşlı yakınımız için bakıcı

Yalnız yaşayan yaşlı yakınımız için bakıcı

Yaşlı birey ve engelli birey sağlığı için zooterapi

Yaşlı birey ve engelli birey sağlığı için zooterapi

Tazelenme Üniversitesi

Tazelenme Üniversitesi

Meditasyon yapamak zor mudur?

Meditasyon yapma fikri bize kimi zaman manasız hatta karmaşık bile gelebilir. “Nasıl oturmam gerekir?”, “Bağdaş mı kuracağım?”, “Ellerim nasıl duracak?” gibi bir dizi soru aklımızı kurcalıyor olabilir. Oysa meditasyonu bir kere deneyimlemek meditasyon yapmanın aslında ne kadar da basit ve yararlı olduğunu görmemizi sağlar.

Meditasyon nedir?


Meditasyon anda var olduğumuzu hissetmemizi, farkındalığımızı arttırmamızı sağlayan bir tekniktir. Genelde Budizmle ilişkilendirilen meditasyon modern dönemde stresle baş etmek ve genel anlamda zihin sağlını kuvvetlendirmek için benimsenmiş bir yöntemdir. Genel olarak bakacak olursak iki çeşit meditasyondan söz edebiliriz: Konsantrasyon – Konsantrasyon meditasyonunda nefesimize ya da bir sese odaklanırız. Tek bir şeye odaklandığımız bu meditasyon yoğun odaklanma sayesinde zihnimizi ana taşır. Mindfulness şimdiki anın farkındalık durumudur. Şimdiki an dışındaki her öge algı dışında bırakılır. Meditasyonda farkındalık, zihnin temizlenmesi olarak düşünülebilir. Bu temizlik kişinin ana odaklanmasını sağlar.

Meditasyonun yaşlılara yararları


Meditasyonun her yaşta insana faydası vardır ancak gözlemlenebildiği kadarıyla yaşlılara faydasının daha da fazla olduğu söylenmektedir. Araştırmalar kapsamında meditasyonun yaşlanmayla ilişkili olan telomer kaybını yavaşlatabildiği buna bağlı olarak da kalp rahatsızlıkları ve demans gibi yaşla ilişkili hastalık risklerini azalttığı düşünülmektedir. Meditasyon yalnızca insanın zihnini arındırmasını ve gevşemesini değil aynı zamanda prefrontal korteksini uyarmasını da sağlar. Prefrontal korteksin uyarılması kişinin ruh halini olumlu şekilde etkiler.

Meditasyon yapmayı öğrenmek


Meditasyona başlamadan önce dakikalar boyunca gevşeme alıştırmaları yapılması, özel bir konsantrasyon durumuna gelinmesi ve bunun için çok çaba harcamak gerektiğini ileri süren görüşlerin sizi caydırmasına izin vermeyin. Meditasyon oldukça kolay bir uygulamadır ve dilerseniz sadece on dakika içerisine rahatça sığdırabilirsiniz. Aslına bakarsanız meditasyon durumunu bir kere kavradığınızda dilerseniz çayınızı yudumlarken ya da asansördeyken de bal gibi meditasyon yapabilirsiniz. Meditatif bilinç halini deneyimledikçe el yıkama, yürüme gibi günlük faaliyetler sırasında da kolayca uygulayabileceğinizi göreceksiniz.

Meditasyon araçları


Google Play ya da App Store da “meditasyon” anahtar sözcüğüyle yapacağınız basit bir arama karşınıza bir sürü meditasyon uygulamasını getirecektir. Bunlardan size uygun olanlarını deneyebilir ve meditasyon yetinizi güçlendirebilirsiniz. Dilerseniz Meditasyon nasıl yapılır? başlıklı yazımızı okuyabilir ve önerilen basit metotlarla meditasyon deneyiminizi derinleştirebilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan şey sakince kendi başınıza kalabileceğiniz bir yer ve bir zaman dilimi bulmak. Başlarda zihninizin oradan buraya sıçraması cesaretinizi kırmasın. Bu gayet doğal. Zamanla meditatif hal doğallaşacak ve göz açıp kapayıncaya kadar bir meditasyon ustasına dönüşeceksiniz.

bottom of page