Yazıda değinilen başlıklar:
1. İleri yaşta sosyal bir yaşam sürmek neden önemli?
2. Sosyalleşme: Duygu ve zihnimizin gıdası
3. Sosyalleşmenin beden sağlığına faydaları
Ebeveyinler çocuklarının yaşamları boyunca anlamlı bir aidiyet ve huzur duygusuna erişmelerini sağlamak adına ilk yaşlardan itibaren onları sosyalleşmeleri için teşvik ederler. Sosyalleşme yeri geldiğinde evcil hayvanlar için bile yaşamsal bir önem oluşturabilmektedir. Sosyalleşme kabaca diğerleriyle iletişime geçmek demektir. Bu iletişimin amacı ilişkileri sağlamlaştırmak, iyi iletişim becerileri tesis etmek ve anlamlı bir aidiyet duygusu oluşturmaktır. Sosyalleşmenin önemi insanın yaşı ilerledikçe azalmamakta tam aksine belki de hiç olmadığı kadar önem kazanmaktadır.
İleri yaşta sosyal bir yaşam sürmek neden önemli?
Sosyalleşme insanın gönlünü dinç, duygularını samimi, zekasını canlı tutar. Doğumumuzdan ergenliğimize kadar geçen süreçte sosyalleşme faaliyetlerinin bize kattıkları sayesinde kişiliğimizi oluşturduk. Yetişkinliğimizde ve yaşlılığımızda ise kaliteli bir yaşam sürebilmek, duygusal ve fiziksel dengemizi korumak adına sosyal anlamda aktif bir yaşam sürdürmeye devam etmemiz gerekmekte.
Sosyalleşme: Duygu ve zihnimizin gıdası
Sosyalleşmenin fiziksel ve zihinsel sağlığa birçok katkısı bulunmakta. Dostlarımızla vakit geçirmenin zihinsel faaliyeti desteklediğini hatta demans riskini azaltabildiğini biliyor muydunuz? Eğer ahbaplarınızla oturup bir şeyler yudumlamanın ya da birlikte eğlenceli bir oyun oynamanın zaman kaybı olduğunu düşünüyorsanız bu düşüncenizi yeniden gözden geçirmek isteyebilirsiniz.
Sosyal anlamda izole bir yaşam sürmek, yani çoğunlukla yalnız vakit geçirmek, insanı bir başınalık duygusuna sürükleyebildiği gibi sosyal anlamda yeteri kadar aktif olmayan ileri yaşlardaki bireylerde bu yanlızlık duygusuyla birlikte depresyon da görülebilmektedir. Sosyalleşme yalnız yaşayan yaşlı bireylerin sevildiklerini, sayıldıklarını kısacası yaşamlarının bir manası olduğunu hissettirmek anlamında önemli ve bu nedenle de bir başınalık hissinin bire bir dermanıdır. Yaşam eylemler ve etkileşimlerle bir mana oluşturmaktadır. İnsanlarla birlikte olmanın, onlarla eğlenceli bir şekilde vakit geçirmenin mükafatı kişinin kendisi hakkında olumlu düşünceler geliştirmesine ve sağlıklı bir zihin-duygu hali oluşturmasına yarar.
Sosyalleşmenin beden sağlığına faydaları
Yaşlı bireyler sosyal bir yaşam biçimi benimsediklerinde sağlıklarını olumsuz anlamda etikeyebilecek birçok negatif faktörü de yaşamlarından çıkartmış olurlar. İleri yaştaki yetişkinler sosyal bir yaşam biçimi sürdüklerinde
- yüksek tansiyon,
- kalp ve damar hastalıkları,
- osteoporosis, eklem iltihabı,
- Alzheimer
- ve zihinsel hastalık
risklerini aza indirmiş olurlar.
Tüm yaştaki yetişkinlerin fiziksel anlamda aktif bir yaşam biçimi benimsemeleri önemlidir. Böylece hem sağlıklı bir kiloda kalabilir, kalp sağlıklarını koruyabilir, hem de kas kuvvetlerini diri tutabilirler. Bu aynı zamanda ileri yaştaki yetişkinler için de geçerlidir. Dahası yukarıda da belirtildiği gibi fiziksel ve sosyal anlamda aktif bir yaşam süren yaşlı bireyler etkileşim ve aktivite sayesinde kendilerini depresyondan da koruyabilmektedirler.