Yazıda değinilen başlıklar:
1. Fiziksel aktiviteyi hayatınıza alın
2. Beslenme biçiminizi çeşitlendirin
3. Yaşlı bireylere catering hizmeti
4. Sosyalleşme
5. Yaşamınızdan kahkaha eksik olmasın
6. Doya doya yaşayın
Yaşlı kişilerin alışkanlıklarını değiştirmeleri elbette kolay değildir bu nedenle kimi durumlarda edinilmiş alışkanlıkları değiştirmeden bu alışkanlıkların sağlığımız üzerinde oluşturabileceği sonuçları göz ardı etmek bu söz konusu alışkanlıkları değiştirmekten maalesef daha kolaydır. Oysa nitelikli bir biçimde yaşlanmak kişinin yaşam hijyeniyle sıkı sıkıya ilişkilidir. İşte bu nedenle akılcıl olan kötü alışkanlıklardan kurtulup yeni ve iyi alışkanlıkları, yavaş yavaş da olsa, yaşamımıza almak olacaktır.
Fiziksel aktiviteyi hayatınıza alın: spor yaşam kalitesinin yükseltilmesi için iyi bir yatırım
Nitelikli bir biçimde yaşlanmanının anahtarı fiziksel faaliyettedir. Doğru seçilen ve uygulanan fiziksel aktivite kalp, diyabet ya da artroz sorunu olan yaşlı bireyler için bile güvenli ve yararlıdır. Yaşamımızda fiziksel aktiviteye yer vermemek ise tersine birçok sağlık sorununun tetiklenmesine yol açan bir etkendir.
Ilımlı hatta hafif fiziksel aktivite yaşlı bireylerin sağlık kondisyonlarını güçlendirmelerini sağlar. Kas ve kemik kütlemizi korumak, kuvvetlendirmek, kilomuzu dengede tutmak, beden postürümüzü sağlamlaştırmak ve formda olmak için seçebileceğiniz bazı aktivite tipleri :
tai-chi,
akuajimnastik,
yürüyüş,
esneme
Beslenme biçiminizi çeşitlendirin
Dengeli beslenme ileri yaşlarda da gençlikte olduğu kadar önemlidir. Dengeli ve sağlıklı beslenmek lezzetsiz, keyifsiz yemekler yemek anlamına gelmez. Yaşlılar için mutfak atölyelerine katılma fikri ilginç bir fikir olabilir. Böylece çeşitli tarifler keşfedebilir örneğin öğünlerde alınan şekerin yerine meyve ve sebzelerin nasıl kullanılması gerektiği öğrenilebilir. İnternette de türlü türlü tarifler bulunabilir elbette. Yakınlarımızdan bizleri bu yemek tarifi sitelerine yönlendirme konusunda yardım isteyebiliriz.
Yaşlı bireylere catering hizmeti
Eksik beslenmenin önüne geçmek için doğru seçimlerin yapılması önemlidir. Gerek ara gerekse de ana öğün için olsun doğru gıdaların seçilmesi gerekmektedir. Ancak aynı zamanda yemek yeme biçiminin de sağlıklı beslenmek için belirli bir önemi vardır. Yemek yemeyi keyifli bir hale getirmek, yenilen gıdalardan tat almayı kolaylaştıracaktır. Eğer evde yemek pişirilmiyorsa eve siparişi düşünebilirsiniz. Fakat burada herhangi bir restorandan sipariş vermek değil ama yaşlı bireyler için sağlıklı catering hizmeti veren firmalardan sipariş vermek çok daha yerinde bir karar olacaktır.
Sosyalleşmenin, yakınlarla temas halinde kalmanın, yeni arkadaşlar edinmenin önemi büyüktür.
Yaşla birlikte yakınlarla ve arkadaşlarla eskiden olduğu kadar temas kurmak zorlaşır. Oysa sosyal anlamda aktif bir yaşam tarzı sürdürmek yaşlı bireylerin yaşam kalitesini arttıran önemli bir faktördür. Yalnızlık çoğunlukla depresyona meyledebilen bir yaşam biçimidir. Facebook, Whatsapp, Instagram gibi yeni teknolojiler sayesinde günümüzde aramızdaki fiziki mesafe ne kadar olursa olsun kolay ve hızlı bir şekilde iletişim kurulabilmektedir. Yaşlı bireylere uygun tabletler aracılığıyla bu teknolojileri kullanmak yaşlı bireyler için oldukça kolay hatta eğlenceli bir yöntemdir.
Yaşamınızdan kahkaha eksik olmasın
Gülmek her yaş insan için olduğu gibi yaşlı bireylerin de gerginliklerini hafifletmekte etkili bir eylemdir. Gülme bir yandan stresin tetiklediği hormonların miktarını azaltırken bir yandan da memnuniyetle ilişkili bir nevi doğal ağrı kesici olan endorfin nörotransmitörlerinin de sayısını arttırmaktadır.
Gülmek ayrıca insanları birbirlerine yaklaştıran bir sosyalleşme aracıdır. Gergin ortamların gergin havasını dağıtan keyifli bir hafifleticidir.
Daha sık gülmek için
- Neşeli mizaçlı, gülmeyi seven insanlarla daha fazla vakit geçirin,
- Televizyon ya da internette eğlenceli, espirili programlar izleyin,
- Gülme Yogası yapın…